Omarm licht én donker

Omarm licht én donker

Omarm licht én donker 5184 3456 Vasu - Coaching & Trainingen

Gisteren bezocht ik mijn zus op haar werk. Zij zit in de uitvaart verzorging. Hoewel ik als tiener een soort Halt project deed bij een crematorium kon ik mij, terwijl we zo achter de schermen in gesprek waren, toch niet voorstellen dat het mijn baan zou zijn. De aanblik van de kille, steriele ruimtes. De hijskraan met banden om het lijk te liften. De lades met attributen om lippen dicht te naaien en dopjes om de ogen niet in te laten vallen.

De dood is altijd aanwezig, maar omdat we zo op leven zijn gericht kunnen we normaal gesproken doen alsof het er niet is, we vergeten het zelfs. Toch is ie, de fysieke, onvermijdelijk. Mijn zus sprak een collega en moest even iets checken bij één van de lichamen in de koelcel. ‘Ga je gang’, zei ik, en wierp toch maar even een blik over haar schouder. En toen werd het ineens heel rustig en stil.

Het is niet in de ontkenning van dat wat er liever niet mag zijn, maar in de onderkenning ervan. Door zowel het licht als het duister te erkennen kan er volledige transcendentie plaatsvinden.

Zo omschrijft Teal Swan ook de fasen in spiritualiteit.
Spiri 1.0 symboliseert de zoektocht naar het licht, het positief denken, het lief zijn voor jezelf.
Spiri 2.0 is het erkennen van je schaduw, of je pijnlichaam zoals Eckhart Tolle het noemt. Je verkrampingen, je destructieve gedachten, overtuigingen en gedragingen. Datgene dat werkelijke zelfliefde in de weg staat zolang het wordt ontkent. Dat wat zuigt, wat pijn doet in je zelf. Dat waaraan je je irriteert bij een ander. Wanneer je positief affirmeert dient deze zich vaak als eerste aan, waarbij het helpt de affirmatie te faseren.
Spiri 3.0 het transcenderen van die twee ‘tegenstellingen’, het erkennen ervan en daardoor het gehele plaatje zien. De lemniscaat, het oneindigheidssymbool drukt dit mooi uit; licht aan de ene kant, donker aan de andere kant en het punt van oneindigheid in het midden ervan.

Mijn zus laat mij tot de voorzijde van het rouwcentrum zien en we sluiten af met een drankje aan de bar. Ik spreek nog een collega uitvaartverzorger van haar die het regelwerk op de voorgrond doet, voor die baan voel ik dan wel weer net iets meer voorkeur 🙂

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Vasu Coaching Beeldmerk