Lichtwerk, is dat zwaar of licht werk?

Lichtwerk, is dat zwaar of licht werk?

Lichtwerk, is dat zwaar of licht werk? 6598 2580 Vasu - Coaching & Trainingen

Het impliceert immers dat er gewerkt wordt met het Licht, en dan zit het met name in dat woord werk. De kans dat het ego daarmee aan de haal gaat is groot, zeer groot.

 

Nog in loondienst hadden we een collega, zij was Jehova getuige. Je denkt misschien meteen; ‘o ja, dat kennen we wel’. Maar van haar wist ik het juist heel lang niet. Ze was een fijne collega, de fijnste misschien wel, in de omgang. Ze gedroeg zich niet anders dan andere collega’s, zei ook wel eens shit en ik herinner me geen speciale dieetwensen of iets dergelijks. Ze was het lichtende voorbeeld van ‘walk your talk’, ‘practice what you preach’ of ‘zeggen wat je doet en doen wat je zegt’. Ze klaagde of pufte soms wel, maar roddelde of oordeelde volgens mij nauwelijks. Op sommige werkplekken bijzonder. Bovenal was ze warm, open en behulpzaam.
Misschien moest zij op gezette tijden ook wel eens de missionaris uithangen, maar dat gebeurde in ieder geval niet op het werk. Daarnaast was er een Nederlandse collega die zich ‘blij’ had bekeerd tot de Islam, dat was hoe zij zich voorstelde. En ik vroeg me af; ‘blij dat ik me bekeerd heb, hoezo? Jezelf bekeren impliceert toch dat je de wijze waarop je eerst leefde veroordeelt en nu dus ook iedereen die zich niet heeft bekeerd?’
 
Dat lijkt bij het bekeren tot welke religie vaak hand in hand te gaan. Een zeker oordeel, dat jij, en daarom iedereen, anders zal moeten gaan leven dan je tot nog toe deed. Terwijl, als iets gecreëerd is, zou het dan niet automatisch al geaccepteerd kunnen zijn? Bovendien veranderen onze omstandigheden, verandert onze omgeving, als gevolg van onze innerlijke transformatie en niet andersom. Veelal trachten we onze omgeving zo te veranderen (lees manipuleren) dat deze optimaal lijkt te zijn voor onze verandering. Alweer zulk gevaarlijk missionaris schap.
 
Ik zou het liever leren luisteren noemen. Naar je lichaam, je mind en vooral je geest. Intuïtie, ziel, hoger/groter/ruimer Zelf. Het aanhangen van een religie kan je op weg helpen een heilzamere leefstijl eigen te maken. Heilzaam in de zin dat de voorschriften je helpen bepaalde gezonde disciplines te ontwikkelen. Ook de mind, onze manier van denken kan het een bepaalde richting op laten kijken en alle handelingen en de community tezamen kunnen je uit je kabbelende, wellicht tot dan toe zinloze bestaan, tikken, liften.
 
Vervolgens zou je dat moeten kunnen transcenderen, overstijgen. Beseffend dat je gekozen religie niet het einddoel is, maar een middel daartoe. Wanneer men daarvan bewust zou zijn vanaf het eerste moment van bekeren, dan zou dat een hoop bloedvergieten schelen. Immers leiden alle religies ons tot het hart, tot onze ziel. Tot het besef dat we niet slechts mensen zijn met een spirituele ervaring, maar spirituele wezens in de verschijningsvorm van een mens. Dat we het kleine witte schuimkopje zijn én de golf, de oceaan, en verder.
 
Zolang we echter vast zitten in het schuimkopje, totaal geïdentificeerd met de acteur, laten we ons slechts onbewust leiden door dit hogere, ruimere wezen in ons. Tot de mate van dat het onze moleculen, ons leven bij elkaar houdt, onze illusie in stand houdt, de film, het spel, de droom, het virtuele speelveld, de Matrix.
 
Lichtwerk is allereerst innerlijk werk, zelf realisatie. Het vraagt om de ontwikkeling van gelijkmoedigheid, geduld, compassie, enzovoort. Om bij ieder oordeel of conflict steeds weer terug te gaan naar wat jij hier te leren hebt. Wanneer je dan geïnspireerd raakt volgt het uiterlijk werk, de uitdrukking, de manifestatie ervan, zelf actualisatie.
 
Lichtwerk houd dus in, dat we ont-spannen, en vooral heel goed leren luisteren; ‘wat wil hier werkelijk gebeuren, wat wil er gezegd worden, wat vertelt deze omstandigheid?’ Het vraagt je af te stemmen op en te leren luisteren naar je emotionele richtingssysteem, je passie, de gps van je ziel. Te luisteren naar datgene waar je blij van wordt, of wat juist leidt tot het ervaren van contractie, de illusie van dualiteit. Door te leren luisteren hoor je wat de oceaan wil zeggen en daarmee in wezen dus ieder schuimkopje…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Vasu Coaching Beeldmerk