Retraite

Retraite 1600 1199 Vasu - Coaching & Trainingen

Retraite

Vorige week kwam ik terug van een retraite. En zo terugkeren in je nieuwe oude realiteit zou je kunnen vergelijken met het landen van een vliegtuig. Een afbeelding droppen in de app-groep met daarop de tekst ‘this too shall pass’ is daarom misschien wel wat te kort door de bocht. Zeker wanneer je gewoonlijk niet je leven wijdt aan het blootleggen van het antwoord op de vraag ‘wie ben ik’. Daarom hierbij een korte checklist voor de zachte landing.

1 Voor de landing
Besef dat je naar verre oorden bent afgereisd. Wanneer je terugkomt zullen niet veel mensen zich aan je verhalen kunnen relateren. Dat hoeft ook niet, koester je herinneringen. Voel de dankbaarheid en herinner jezelf eraan dat jouw omgeving zal reflecteren wat je uitzendt. Als een spiegel, echter wel met vertraging. Dus de liefde, de rust, de nieuw verworven inzichten zullen anderen wellicht eerst wat overweldigen. Waarop een soort van angstig gereageerd kan worden. Reageer dan niet op die reactie, blijf bij jezelf, als je Zelf. Je hebt niemands bevestiging nodig.

2 Tijdens de landing
Nu breekt er ook voor jouzelf een integratiefase aan. We ervaren het soms als ups en downs, maar in feite zijn het pieken en vallei ervaringen. Zou je immer door blijven pieken, dan zou je grond, contact met de aarde, de (3-D) realiteit verliezen. Dus wanneer het even tegen lijkt te zitten, de trilling verlaagt, je leven vertraagt, wees je dan bewust van deze integratiefase. Dat maakt het veel gemakkelijker je eraan over te geven. Hier valt de spreuk ‘anicca’, het vergankelijkheidsprincipe, op zijn plek: “Ook dit gaat weer voorbij”. Door je niet te verzetten tegen het zogenaamde verlies van een bepaalde staat of een bepaald goed, je niet te hechten, verdwijnt lijden en ontwikkel je gelijkmoedigheid. En die is overigens niet afgestompt, maar vol van gelukzaligheid, dankbaarheid en vrede. Door het groeiende besef dat niets buiten jouzelf jou gelukkig kan maken. En je dus ook nooit ontnomen kan worden. Voor je het weet stijg je al weer op btw

3 Na de landing
We hebben altijd te maken met twee realiteiten; het perspectief van het gecreëerde ikje en die van gewaar zijn, meta2, ons ruimer Zelf of de ziel (en source, de bron). Kleine ikje is een identificatie met je naam, lichaam, overtuigingen (gedachten vaker gedacht), verhalen over kwetsuren en andere mindfucks. Ruimer Zelf weet beter, meer dan de mind kan bevatten, ruimer Zelf ís. Hoeft niets te bereiken, nergens naartoe, zich nergens mee te conformeren, het straalt gewoon, als de zon. Tijdens een retraite heb je (enkele of vele) glimpen mogen ervaren vanuit dit perspectief. Je verruimde bewustzijn gaf je eenvoudig antwoorden op vragen, maakte je de moeite waard en verbindingen werden gemakkelijk gelegd, of eigenlijk waren ze er gewoon! Besef dat deze realiteiten er altijd zijn en je niet hoeft te zoeken, te streven. Wees je ervan gewaar, erbij aanwezig, zonder oordeel, als een moeder en haar pasgeboren kind. Soms ervaar je de rust, het geduld en liefde van de moeder, soms de krampjes en honger van het kind.

12 Tips voor balans en het hooghouden van je frequentie
– Verstil, vertraag regelmatig, dagelijks (meditatie)
– Voed je lichaam in plaats van het te vullen
– Matig schermgebruik (devices), beperk notificaties
– Laat (mainstream) media voor wat het is. Mijn stelling is ‘als het echt belangrijk nieuws is, dan bereikt het me wel’.
– Lees, kijk en/of luister inspirerende filmpjes, podcasts, etc.
– Beweeg; sport (niet té), yoga, dans
– Creëer; begin gewoon ergens, laat de gedachte ‘ik ben niet creatief’ maar los
– Maak muziek, zing of luister ernaar
– Speel en feest. Externe middelen, substanties kunnen je wellicht vreugde en ervaringen brengen, helpen iets in jezelf aan te raken, maar wees je ervan bewust dat alles al in je is.
– Daag jezelf uit, overstijg jezelf, stap uit je comfortzone, volg je excitement, je inspiratie!
– Verbind, communiceer, creëer met anderen. Juist vanuit het kleine ikje perspectief, wanneer we ons eenzaam of niet de moeite waard voelen vergeten we dat zodra we dienen.
– Voel wanneer er iets te voelen is, ga er niet bij vandaan, fix het niet, erken het en kijk wat het je zeggen wil. Jouw emotioneel richting systeem (het hele spectrum van emoties) is de snaar tussen het (idee van een) afgescheiden ikje en ruimer Zelf. Blijheid, opwinding, dankbaarheid, verbinding, vrede, is meestal het ruimer Zelf dat zegt: “Volg dat maar, je wordt warmer”. Boosheid, jaloezie, verdriet, contractie, vertellen je meestal dat de realiteit vanuit ‘ikje’ zijn of haar perspectief bezien, afwijkt van de wijsheid van het ruimer Zelf. Daardoor ‘voelt het niet goed’. Vraag jezelf af, wat denk ik hier en hoe zou mijn ruimer Zelf dit zien? Vertraag, verstil, volg je adem, kom tot rust en bezie het vanuit de verschillende perspectieven. “Wat wil hier gebeuren, gezegd of geleerd worden?”

Je kunt ieder moment, elke nanoseconde, op retraite,
Van de illusoire ik naar je ware Ik. Namasté.

Mooie afsluiting gewenst van 2019
Tot ziens in 2020!

Licht & Liefde,

Bas
Vasu (that which dwells within)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Vasu Coaching Beeldmerk